Mullu diagnoositi Eestis aids 25 ja HIV 190 inimesel

Closeup on hands of medical doctor holding blood sample and making notes

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest tuvastamata.

Terviseameti andmetel diagnoositi mullu Eestis HIV 190 inimesel ja aids 25 inimesel, vahendas BNS.

HI-viirus on diagnoositud 82 inimesel Tallinnas, 34 inimesel Ida-Virumaal, 24 inimesel Narvas, 19 Harjumaal, kaheksal inimesel Lääne-Virumaal, seitsmel Tartumaal, neljal Pärnumaal, kolmel Viljandimaal, kahel inimesel Järvamaal ja Valgamaal ning ühel Hiiumaal, Läänemaal, Raplamaal, Saaremaal ja Võrumaal.

HIV tõbi diagnoositi 12 inimesel Tallinnas, kolmel Pärnumaal, Lääne-Virumaal ja Harjumaal, kahel Ida-Viumaal ning ning ühel Saaremaal ja Hiiumaal.

2017. aastal diagnoositi terviseameti andmetel HIV 219 inimesel ja aids 20 inimesel. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9878 inimesel, sealhulgas aids 536 inimesel.

Viimastel aastatel ei ole riigis esinenud olulist vähenemist uute juhtude arvus. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest tuvastamata. HIV-nakkuse juhtude avastamist mõjutavad HIV-testimise tavad ja tase. Kõik Eesti elanikud võivad ennast tasuta testida oma perearsti juures. Kõikidel HIV-positiivsetel on võimalus saada eluaegselt tasuta ravi.

Terviseameti pädevuseks on referentlabori töö korraldamine, uute HIV-positiivsete registreerimine, laborites teostatud HIV testide andmete kogumine, andmete analüüs ja avaldamine.