Töötan HIV-i konsultandina ja mõnikord juhtub minu töös palju huvitavat

Töötan HIV-i konsultandina ja mõnikord juhtub minu töös palju huvitavat. Hiljuti kohtusin ühe väga toreda eaka paariga, kes on aastaid koos olnud, toetades teineteist nii igapäevaelus kui ka tervises. Kes oleks võinud arvata, et olles elanud poole oma elust, võite oma tervises silmitsi seista uute raskustega?

Me võime rääkida HIV-i ja “vanemate inimeste” vahelisest seosest kahes kontekstis: HIVi-ga inimesed, kes on juba auväärses vanuses, ja nakkuse kandjad, kes on oma staatusest juba pikka aega teadnud.

Nüüd on kätte jõudnud aeg, mil HIVi-ga elavad inimesed, kes said teada oma staatusest ja alustasid ravi 90ndatel ja 00ndatel, saavad vanuseks 50+. See on hämmastav põlvkond, mis näitab oma näitega, et HIV-iga on võimalik elada pikka eluiga, kui võtate oma tervist tõsiselt ja läbite regulaarselt testimist ja ravi. Tänu nendele inimestele on ühiskond hakanud mõistma, et HIV on krooniline ja kontrollitav haigus, millega on õige käitumisega võimalik elada vanaduseni ilma elukvaliteeti kaotamata.

Teine rühm selles vanuses HIVi-ga elavaid inimesi on inimesed, kes nakatusid haigusesse vanemas eas. Miks see juhtub? Vanemad inimesed teavad HIV/AIDSist üldiselt vähem, nad sündisid ja elasid siis, kui HIV-i lihtsalt ei eksisteerinud. Seetõttu oli tunne, et HIV ei mõjuta neid kunagi. Kuid 50-ndate aastate seksuaalne aktiivsus võib endiselt olla kõrge, kuid valvsus väheneb, mis tähendab, et nakkusoht on suur. Teine põhjus on see, et vanemad inimesed arutavad oma seksi ja narkootikumide tarvitamist oma arstiga vähem kui nooremad põlvkonnad.

Paljudel inimestel ei esine HIV-i esmakordsel diagnoosimisel haiguse sümptomeid ja nad keelduvad diagnoosi vastuvõtmisest. Selleks, et isegi väiksemad sümptomid, nagu külmetus, ilmuksid, peab nakatumise hetkest mööduma mitu nädalat, tõsisemad sümptomid võivad ilmneda tosina aasta pärast. Üle 50-aastased inimesed ei pruugi HIV-i sümptomeid ära tunda, uskudes, et neil on normaalsed vanusega seotud muutused.

Nüüd, tänu kaasaegsetele ARV-ravimitele, elavad HIVi-ga elavad inimesed küpses vanaduses. Oluline on alati meeles pidada oma tervist, olla seksuaalkontaktide ajal ettevaatlik ja valvsad. Igas vanuses on oht haigestuda, peamine on teada ennetamise põhireegleid ja ärge unustage neid kasutada.

Minu kliendid on 150-aastased kahe peale. Ainult tänu õigeaegsetele külastustele raviarstidele ja ARV-ravi pidevale kasutamisele võite saada sellise tulemuse.

Igaüks meist saab aidata: rääkige oma eakate lähedastega HIV-ist ja kutsuge neid koos teiega testima. Pidage meeles, et maailm algab meist! Hoolitsege enda ja oma lähedaste eest!