2009-2019

 

Esimest korda Eestis 30. novembril ja 1. detsembril 2009. aastal oli korraldatud massiüritus HIV-kiirtesti tegemiseks.

Sõltumata sellest, et oli külm ilm ja sadas vihm, pikk järjekord läbi külmunud inimestest telgi juures ei vähendanud. “Kuigi külm ilm ja raske vihma, ning pikas reas külmavärinad inimesed väljaspool telki ei ole vähendenud… Mida antakse? – esimene küsimus ja „postnõukogudeaegne assotsiatsioon” pikka järjekorda nähes õues. Mis sundis inimesi halva ilmaga tundide kaupa seisma ja ootama oma järjekorda?
On 1. detsember 2009 a Ülemaailmne AIDSi vastuvõitlemispäev. Tammsaare parki, tulid inimesed, et teha HIV-testi. Tulid nii noored kui ka vanemad inimesed; nii eestlased kui venelased, välismaalased. Tulid põhjuse ja vajaduse tõttu, samuti ilma erilise põhjuseta, et lihtsalt kontrollida oma tervist. Kõige noorem tüdruk on ainult 15 aastat vana ja ta tuli kontrollima oma tervist koos emaga; soliidsele ja aktiivsele igas mõttes mehele-vanavanaisale 82 aastat.

Paljud ütlesid, et tulid mitte ainult oma tervise kontrollimiseks, aga ka solidaarsuse ja toetuse väljendamiseks inimestele, kellel on juba HIV, seega soovides näidata, et nad ei ole ükskõiksed HIV/AIDSi-probleemide suhtes Eestis”. Ei tuuline ilm ega vihm ei olnud takistuseks, et sajad inimesed tulid sellistel päevadel pealinna keskparki ja seisid ära pika järjekorra, et teha testi. Testitud sai 330 inimest. Tulemus osutus „positiivseks“ 6 inimesel.
Rahvusvahelise Fondi AIDS Healthcare Foundation toetuse abil HIV-kiirtesti korraldasid järgmised partnerid: Eesti HIV-positiivsete Võrgustik (EHPV), Tervise Arengu Instituut (TAI), Koalitsioon „Ettevõtted HIV vastu”. Sündmusest teadustati riigi suurimates massiteabevahendites: riiklikul televisioonil ja raadiol, suuremates ajalehtedes ja ajakirjades.

Nõudmine kiirtesti järele ületas kõik ootused. Et saada kiiret tulemust, paljud olid seisnud vihma käes terve tunni. Inimesed tahavad teada oma HIV-staatust. Fotodel on inimesed järjekorras.
Lähimate aastate jooksul Eesti kasutada kiirteste riskigrupides ja anonüümse testimise korral.
Oleme tänulikud  partneritele ja sõpradele toetuse ja mõistmise eest!

@ EHPV – Eesti HIV-positiivsete võrgustik